Twitter birçok anlamda oldukça başarılı ve kullanışlı bir sosyal ağ. Ancak her sosyal ağda olduğu gibi en büyük sorunlarından birisi gereksiz insanlardan kurtulmanın ya da onların olmadığı bir ortam yaratmanın zor olması. Yakın zamanda Twitter CEO’su bu konuda ne kadar pişman olduklarını dile getirmiş olsa da, Twitter’ın gerçekten bir şeyler yapabilmesi ne kadar mümkün orası bir muamma.
Ancak son günlerdeki gündemimiz bu konuda başka çözümlere acil bir şekilde ihtiyacımız olduğunu maalesef bir kez daha bizlere gösterdi. Özgecan’ın vahşice katledilmesinin ardından Twitter’da başlayan #sendeanlat kampanyasında yazılanlar ülkenin ne kadar mide bulandırıcı bir durumda olduğunu bir kez daha görmemizi sağlarken, bu paylaşımları yapan kadınlara yöneltilen terbiyesiz ve seviyesiz saldırılar da sayısı azımsanamayacak bir kesimin bundan bir ders çıkartmaya niyetli olmadığını görmemizi sağladı.
Söz konusu kadın cinayetleri, kadınların özgürlüklerine yapılan saldırılar, taciz ve tecavüz olduğunda akıl vermenin ya da “X şeyi yapın” demenin haddim olmadığını düşünüyorum. Özellikle de yaşadığımız ülkeyi ve toplumun hâlini düşündüğümüzde, bu konuda en son söz söyleyecekler de erkekler bana göre. Ben de bu durumda yapabileceğim tek şeyi yapmak ve en azından Twitter’da sürekli saldırı altında olanların kullanabileceği bir uygulamadan bahsederek en azından başta kadınlar olmak üzere hemen herkesin daha özgür ve güvenli bir şekilde Twitter’ı kullanabilmesine yardımcı olmak istedim.
Burada bahsedeceğim uygulamanın adı Block Together. Geçtiğimiz yıl içerisinde patlak veren Gamergate saçmalığının ardından geek kültürünün parçası olan kadınlar ve eşcinsellerin Twitter’da ağır saldırı altında kalmasının üzerine ortaya çıkan bir uygulama bu. Amacı bu tarz saldırılara ve tacize maruz kalanların, tacizcileri ve saldırganları uzak tutmak ve en azından Twitter’ı diledikleri gibi kullanabilmelerini sağlamak.
Uygulamanın sitesine girdiğinizde önünüze birkaç seçenek çıkıyor. Bunlardan ilk ikisi tamamen saldırı ve taciz amacıyla açıldıkları belli olan hesaplardan kurtulmak için. İlki son bir hafta içinde açılmış ve size mention gönderen, ikincisi ise 15’de az takipçisi olan ve aynı şekilde sizi mentionlayan hesapları otomatik olarak engellemenizi sağlıyor.
Üçüncü seçenek ise uygulamanın en güzel yanı. Eğer üçüncü seçeneği aktif hâle getirerek bu uygulamayı kullanmaya başlarsanız, sizin engellediğiniz hesapların, eskiden engellediklerinizi de dahil ederek, bir listesini oluşturabiliyor ve bunu çevrenizdeki insanlarla, arkadaşlarınızla paylaşabiliyorsunuz. Onlar da eğer sizin listenize abone olurlarsa, otomatik olarak sizin engellediğiniz herkesi engelleyebiliyorlar. Eğer siz bir başkasının engelledikleri listesine abone olmak isterseniz, ondan bu linki istemeniz yeterli.
Elbette bu uygulamanın yapabilecekleri sınırlı ama en azından sıkça kullandığımız bir sosyal alanda tacizcilerden ve bu kültürün savunucularından temizlenmiş bir ortam yaratmanıza yardımcı olacaktır. Bunun yanında eğer Twitter’a girerken Chrome/Chromium kullanıyorsanız buradaki eklentiyi de kurarak, böyle insanları gördüğünüzde hızlıca engelleyebilirsiniz.
Uygulamaların güvenliği konusunda şüphe etmenize gerek yok, ikisini de bir süredir kullanıyorum ve herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Bu konuda da içiniz rahat olabilir.
Uygulamayı kullanmaya buradan başlayabilirsiniz.
Ayrıca, eğer bir hesap sadece rahatsız edici olmanın ötesine geçiyor ve suç işliyorsa bunu Twitter’ın şikayet formları yoluyla Twitter’a bildirebileceğinizi de unutmayın.
Bir de engellemek üzerinden sıkça çıkartılan bir tartışmaya dair burada kendi görüşümü eklemek ve bunun üzerinden burada tartışma çıkartarak konuyu saptırmayı deneyeceklere şimdiden cevap vermek istiyorum: Birisini engellemek onun ifade özgürlüğüne müdahale değildir. Bunu kim nasıl savunuyor anlamıyorum ama böyle bir şey söz konusu değil.
Şöyle düşünelim, ifade özgürlüğü birilerinin kendi düşüncelerini özgürce ifade etmesi anlamına gelir ve birilerine zarar vermeyi teşvik gibi büyük suçlar dışında da engellenemez. Ancak bu, herkesin bu düşünceleri dinlemesi veya onaylaması anlamına gelmez, gelemez. Sen saçmalıyorsan ya da senin düşüncelerini hiçbir şekilde kabul etmiyorsam neden sana tahammül etmek zorunda olayım? Benim de istemediğim insanlarla, beni rahatsız eden veya ısrarla taciz eden insanlarla muhatap olmamak gibi bir hakkım var. Ayrıca ben seni engellediğim zaman sen yine konuşabiliyorsun, sadece ben senin saçmalıklarınla muhatap olmak zorunda kalmıyorum.
Bu yüzden lütfen kimse bu fikre en ufak bir prim vermesin ve muhattap olmak istemedikleri kişileri engellemekten çekinmesin. İstemediğimiz insanlarla muhattap olmamak en doğal hakkımız ve bunu kullanmaktan çekinmeyelim.
Leave a Reply