Yeni Medya Kongresi’nde “Her Şeyin İnterneti” Atölyesi

B1S_EGhIUAAFvm8

Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Yeni Medya Kongresi’ne hem bir bildiri sunarak hem de bir atölye düzenleyerek katılacağım.

Gözetim bölümünde sunacağım “Robotun Gözü: Yeni Medyada Göz, Görme ve Görünmezlik” isimli bildirimde internet, bilgisayar ve göz üzerine yaptığım ve hâlâ devam etmekte olan çalışmalarımdan bir kesiti ele alarak bu alan içerisinde görmeyi nasıl anlayabileceğimizi ve onu sınıflandırmanın mümkün olup olmadığı üzerinde durdum.

Bununla birlikte kongrenin ilk günü olan 26 Şubatta “Her Şeyin İnterneti: Internet of Things – Bilgisayar ve İnternetin Geleceği Üzerine” başlığıyla bir atölye gerçekleştireceğim. Atölyenin duyuru metni şöyle:

İnternetin geçirdiği gelişim belki de insanlık tarihinin gördüğü en hızlı teknolojik ilerlemelerden birisi. 1980-90’ların “bilgi süper-otobanı”, “dijital ütopyası”, 2000’lerin “Web 2.0″ı ve “Yeni Medya”sıydı. Bilgisayarlar ve internet ile her geçen gün gücümüzün ve gelişimin sınırlarını zorladık ve daha ne kadar ileriye gidebileceğimizi görmeye çalıştık.

Şimdiyse yeni bir eşiğe doğru yaklaşıyoruz. Internet of Things (Şeylerin İnterneti), internetin ve bilgisayarların bildiğimiz tanımlarının ötesine geçişimizin adı olacağa benziyor. Artık bilgisayarları kullandığımız birçok aletin içerisine yerleştirebiliyor hatta kendi bedenimize bile ekliyoruz. Akıllı arabalar ile bilgisayarlar ile ulaşımımızı sağlamaya başladık ve yakında akıllı evler ile birbirine bağlı bir grup bilgisayarın içerisinde yaşayacağız. Eskiden bilimkurgunun konusu olan tüm bu teknolojilerin büyük bir kısmı artık gerçek, geri kalanlar ise çok yakında gerçek olacak.

Bir gelecek şoku yaşamamak ve hazırlıksız yakalanmamak için tüm bunları takip etmek ve üzerine düşünmek gerekiyor. Karşımızda nelerin olduğunu, yakın gelecekte nelerle karşı karşıya olacağımızı, bunların olumlu ve olumsuz yanlarını, çözeceği ve karşımıza çıkaracağı yeni sorunların üzerine şimdiden düşünmemiz gerekiyor. Özetle, internetin ve bilgisayarların geçirdiği bu evrimin ne anlama geldiğini çözmemiz gerekiyor.

Bu konuşma, internetin ve bilgisayarların yakın geçmişinden ve Internet of Things’in doğuşundan başlayarak olası yakın gelecekleri ele almayı, Internet of Things’in anlamını ve yakın gelecekte hangi anlamlara gelebileceğini, bazı temel sorulara cevap vermeyi ve birçok yeni soru sormayı amaçlıyor.

Bunun teorik bir atölye olacağını ve amacının yakın geleceğe dair düşünmeye, strateji geliştirmeye ve kurgular yaratmaya yönelik olduğunu belirtmemde fayda var. Bu iki saat boyunca birçok farklı alan üzerine konuşacak ve konuya mümkün olduğunca farklı açılardan bakacağız. Tüm bunların hem dünya genelinde hem de Türkiye özelinde nasıl sonuçları olabileceğini, yakın gelecekte nelerle karşılaşabileceğimizi göstermeye çalışacağım.

Kongre programına buradan, atölyelerin programına da buradan ulaşabilirsiniz. Kongreye katılım için websitesinden kayıt olmak dışında herhangi bir şey yapmanız gerekmiyor, atölye için kişi sınırımız olmasa da duyuru sayfasındaki mail adresi yoluyla kayıt yaptırmanız tavsiyemdir.


Comments

One response to “Yeni Medya Kongresi’nde “Her Şeyin İnterneti” Atölyesi”

  1. […] Öncesinde duyurduğum gibi, 26-27 Şubat’ta Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleşen Yeni Medya Kongresi’nde bir atölye ve bir bildiri sunumu gerçekleştirdim. Kongre son zamanlarda gördüğüm en başarılı etkinliklerden birisiydi ve organizasyon kesinlikle başarıyla tamamlandı diyebilirim. Bu yüzden emeği geçen herkese buradan bir kez daha teşekkür ederim. […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.