Varlık Dergisinin Teknofetişizm Dosyası İçin Siborg Felsefeyi Yazdım

Varlık Dergisinin Teknofetişizm Dosyası İçin Siborg Felsefeyi Yazdım

Varlık Dergisinin Eylül 2024 sayısının kapağı. Pastel bir mavi tonun ağırlıklı olduğu kapakta Teknofetişizm başlığının altında dosya yazarlarının adı ve bir robot görseli var. Daha aşağıda dergideki diğer içerikler yazıyor.

Türkiye’nin önde gelen kültür ve edebiyat dergilerinden birisi olan Varlık, aynı zamanda her ay hazırladıkları özel dosyalarla birçok güncel ve önemli konuya dair yazıları okurlarıyla paylaşıyor. Eylül 2024 sayısı için dosya konusunun başlığı olarak Teknofetişizm’i seçtiler ve benden de bu dosyaya katkıda bulunmamı istediler.

Geçtiğimiz hafta yayınlanan sayıda yayınlanan ve “Artırılmış Dünyanın Siborgları İçin Felsefe” başlığını taşıyan yazımda kendimi basit bir teknofetişizm ve teknoloji eleştirisiyle sınırlamak yerine geçmişten bu yana teknolojinin insanlığın evriminde oynadığı role ve günümüzde teknolojinin dünyayla olan ilişkimizi nasıl şekillendirdiğine bakmaya çalıştım. Yazımın temel motivasyonlarından birisi teknolojiyle insan arasına yapay bir düalizm duvarı örmek yerine, bunu benimseyen bir felsefe yapmak için bir başlangıç rotası çizmekti1.

"Artırılmış Dünyanın Siborgları İçin Felsefe" yazısının giriş kısmının fotoğrafı. Başlık ve benim adımın ardından yazının ilk kısımları kısmen görülebiliyor.

Derginin genel yayın yönetmeni yazımı şöyle özetlemiş:

“Ahmet Alphan Sabancı, “Artırılmış Dünyanın Siborgları İçin Felsefe” başlıklı yazısında teknolojiyle olan ilişkimizi irdelerken McKenzie Wark’ın “vektöralizm”, Alvin Toffler’ın “gelecek şoku”, Timnit Gebru ve Émile P. Torres’in “TESCREAL” kavramları, Ray Kurzweil’in “singularity” adını verdiği kırılma noktası üzerinde duruyor. “Bugün geldiğimiz noktada her türlü düalizmi reddeden ve insanı parçası olduğu sistemlerle bir bütün olarak görmemizi sağlayan bir felsefeye duyduğumuz ihtiyaç giderek artıyor,” diyor ve hem teknoloji felsefesinin hem de genel olarak felsefenin Donna Haraway’in siborg kavramından ilham alarak yeni bir yaklaşım geliştirmesi ve dünyayı bu eksen üzerinden anlamak için çalışması gerektiğini savunuyor.”

Meraklısı için yazımın kaynakça kısmı:

Yazının sonunda yer alan kaynakça kısmının fotoğrafı. Yazanlar şöyle:KAYNAKLAR
Chachra, D. (2023). How Infrastructure Works: Inside the Systems That Shape Our World, Riverhe-ad Books.
Franklin, U. (1990). The Real World of Technology, CBC Enterprises.
Haraway, D. (1991). "A Cyborg Ma-nifesto", Simians, Cyborgs, and Women, New York: Routledge.
Toffler, A. (2022). Future Shock, Bal-
lantine Books.
Voss, G. (2024). Systems Ultra: Making sense of technology in a complex world, Verso.
Wark, M. (2019). Capital is Dead.
Verso.
NOTLAR
1) Owens, J. (2021, Summer). "Tell Me, Do You Intend to Fuck It?" https://dirty-furniture.com/ar-
ticle/tell-me-do-you-intend-to-fuck-it/
2) Gebru, T., & Torres, É. P. (2024).
"The TESCREAL bundle: Euge-nies and the promise of utopia through artificial general intel-ligence", First Monday. https:// doi.org/10.5210/fm.v2914.13636
3) Jurgenson, N. (2012). "When
Atoms Meet Bits: Social Media, the Mobile Web and Augmented Revolution", Future Inter-net, 4(1), 83-91. https://doi. org/10.3390/64010083
4) "Cyborg" kavrami için ortak ka-bul görmüs bir Türkçe ceviri
meveut degil ancak kavramin cybernetic organism kelimelerinin birlestirilmesiyle ortaya gikisina
sadik kalarak (sibernetik ve or-ganizmalar kelimelerinin bir-lestirilmesiyle) "Siborg" olarak
kullanilmasinn uygun olacagini
dusunuyorum.
5) Jain, A., & Andern, J. (2021, December 17). "A More Than Human Manifesto", Superflux. https:// superflux.in/index.php/a-more-
than-human-manifesto/

Dergiyi birçok kitabevinde, dergi ve kitap alışverişi yaptığınız sitelerde ve Varlık Yayınlarının satış sitesinde bulmanız mümkün. Eğer okursanız yorumlarınızı bu postun altında veya email yoluyla bana iletebilirsiniz. Okuyanlarla üzerine konuşmayı çok isterim.

  1. Bu konudaki görüşlerimi ve yaklaşımımı daha da derinleştirdiğim bir çalışmayı Tuhaf Gelecek çatısı altında yayınlamak için hazırlıyorum. ↩︎

Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.