Peerio: Yeni Bir Güvenli İletişim Alternatifi

Snowden, internetin nasıl büyük bir saldırı altında olduğunu ve kriptografinin hâlâ işe yaradığını bizlere göstermeye başladığından bu yana ciddi bir değişim sürecinin içine girdik. Bu sürecin en büyük katkılarından birisi de, yeni nesil iletişim uygulamalarının büyük bir kısmının güvenliği ve kriptografiyi ciddiye almaya başlamasıydı. (Whatsapp’ın Textsecure ekibi tarafından yaratılan güvenlik altyapısını kullanmaya başlaması gibi.)

Bu süreç içerisinde kendi adıma büyük bir hayranlıkla takip ettiğim yazılımcılardan birisi Nadim Kobeissi‘ydi. Öncesinde Cryptocat ile tanıdığım Nadim, önce miniLock isimli uygulamasıyla PGP/GPG gibi ortalama bilgisayar kullanıcısının alışmakta ya da günlük hayatına entegre etmekte zorlanacağı dosya şifreleme yöntemlerine güzel ve kullanışlı bir alternatif ortaya koydu. Her ne kadar aktif bir şekilde kullanan kaç kişi olduğunu bilmesem de benim tavsiye edebileceğim sistemlerden birisi.

Geçtiğimiz haftalarda ise yeni bir mesajlaşma sistemiyle karşımıza çıktı Nadim. Peerio adını verdiği bu yazılım, birçok anlamda oldukça kullanışlı ve gelecek vaad eden bir sistem olacağa benziyor. Sadece güzel görünmesi ve kullanmasının hemen herkes için kolay olması değil, kullanıcılarının güvenliğini en büyük önceliklerinden birisi olarak görmesi de Peerio’yu benim için önemli bir proje hâline getiriyor.

Peerio’nun temiz ve kontrolü kolay arayüzünü sadece mesajlaşmak için değil, aynı zamanda güvenli bir şekilde dosya göndermek için de kullanabiliyorsunuz. Bir anlamda Peerio tek başına Gmail gibi bir iletişim yolunu size sağlıyor, hem de daha güvenli bir şekilde.

Peerio’nun (ve Nadim’in tüm projelerinin) sevdiğim bir diğer yanı da her bilgisayar kullanıcısının kullanabileceği bir şekilde bunları sunuyor olması. Mac ve Windows içinde kurabilir veya Chrome app‘i olarak kullanabilirsiniz. Yakında iOS ve Android için de gelecek. Eğer “kodunu görmeden güvenmem” diyorsanız da, kodları GitHub’da mevcut. Ayrıca Peerio tamamen GPL lisanslı.

Eğer denemeye niyetliyseniz benim Peerio kullanıcı adım ahmet, gelip merhaba diyebilirsiniz. Ancak kullanacak herkesin bu uygulamanın hâlâ beta olduğunu ve dikkatli kullanılması gerektiğini (anlamı: Peerio henüz büyük sırlar sızdırmaya hazır değil) unutmamasında fayda var.


Kısmen alakalı bir not düşmek istiyorum burada. Özellikle yazılım camiasında güvenlik söz konusu olduğunda Linux’ta direkt olarak çalışmayan yazılımlara ya da daha genel olarka Linux temelli olmayan hemen her şeye karşı bir önyargı var. Bunun sebebini anlamak mümkün, sonuçta gerçekten ne yaptığını bilen insanlar genellikle dışarıdan paranoyak görünmekte ve haklı olarak birçok şeye ciddi bir şüpheyle yaklaşmakta. Bu yüzden de daha güvenli bilgisayarlar isteyenlere, ortalama kullanıcı için neredeyse imkansız olabilecek şeyler önermekteler. (Bunların bile kimi zaman işe yarayamayacağını Quinn Norton çevirisini yaptığım “Her Şey Bozuk” makalesinde çok güzel anlatmıştı.)

Bunların imkansız olmasının birçok sebebi olabilir: çalışmak için ihtiyaç duydukları şeyleri bu değişikliklerden sonra yapmalarının neredeyse imkansız ya da gerçekten zor olacak olması; kökten alışkanlık değişimlerine ayak uyduramayacak hayatlar sürdürmeleri veya tüm bu programları veya yeni işletim sistemlerini öğrenmelerinin çok zor olması gibi. Böyle insanlara tepeden bakarak ya da onlara başka yol olmadığına dair kıyamet senaryoları yazarak bir yere varılabileceğine de çok inanmıyorum.

Bu yüzden Peerio gibi projeleri ve bunların başarmaya çalıştıkları şeyleri gerçekten önemsiyorum ve elimden geldiğince desteklemeye çalışıyorum. Çünkü insanlara alternatifler sunabilmenin ve onlara her zaman -bir noktaya kadar- yapabilecekleri bir şeyler olduğunu söylemenin, diğer seçeneklerden daha çok faydası olacaktır. Ayrıca herkesin tehdit seviyesi “ölümüne anonimlik” olmayabiliyor.

Bunun yanı sıra karşımızdaki temel sorunun çözümünde sadece daha güvenli yazılımlar kullanmanın ya da hepimizin distopik cyberpunk romanlardan fırlamış hayatlar yaşaması olduğunu da düşünmüyorum. Bunun yerine herkesin de kullanabileceği güvenli yazılımların yanında genel olarak güvenlik, anonimlik ve gözetim konusundaki toplumsal, siyasi ve ekonomik algının değiştirilmesi ve şu an başımıza dert olan kötüye kullanımların herkes tarafından kötü olarak algılanmasını sağlamak için çabalamak gerektiğini düşünüyorum. Diğer türlü ne yaparsak yapalım, toplumun gözündeki paranoyaklar etiketinden kurtulmak tüm gördüklerimize rağmen hâlâ çok zor. Ve Peerio gibi herkesin kullanabileceği yazılımlar, güvenliğin ve gizliliğin herkesin kullanabileceği ve ihtiyaç duyabileceği doğal şeyler olarak görülmesine ciddi katkı sağlıyor. Çünkü ortalama insanın gözünü korkutmayan, günlük hayatlarında kullandıkları birçok şeyden farksız ve onlar kadar rahat.


Comments

2 responses to “Peerio: Yeni Bir Güvenli İletişim Alternatifi”

  1. peerio’nun türkçeleşmesi için transifex’de destek verebilirsiniz çevirilerinizle. https://www.transifex.com/projects/p/peerio

    1. Ahmet A. Sabancı Avatar
      Ahmet A. Sabancı

      Sağol, bunu eklemeyi unutmuştum.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.