2013 Listeler Listesi vol. 2

CAG’de 2013’e veda törenlerinin ikinci ve son kısmıyla karşınızdayım. (Kaçırdıysanız ilk bölüm burada.)

Ancak ikinci kısıma geçmeden önce ilk bölüme yetişmeyen bir yıl sonu yazımı sizlere duyurayım. Geekyapar’ın bir kanalı olan ve benim de yazarı olduğum Faux Play için bu yılın bana göre en iyi oyununu yazdım. Ona da buradan ulaşabilirsiniz.

Bu bölümde internetteki güzel insanların, ekiplerin yaptıkları 2013 listelerini derledim sizin için. Her birinin odak noktası farklı, 2013’e bakışı farklı ve ben de farklılıkları seven birisiyim.

Buyrun.

* * *

Top 10 of 2013 – The New Inquiry

Bu yıl keşfettiğim ve keyifle takip etmeye başladığım e-dergi The New Inquiry, bu yıl en çok tıklanan yazılarının bir listesini yapmış. Yayınladıkları her makale birbirinden lezzetli oluyor, yakında kendileriyle ilgili bir kritik yazacağım ama TNI ile şimdiden tanışmak isteyenler bu listeyle başlayabilir.

Laurie Penny: The 20 best online pieces of 2013

Laurie Penny, yazdıklarını dikkatle takip ettiğim gazetecilerden birisi. Elbette onun yaptığı böyle güzel bir listeyi de görünce buraya dahil etmezsem olmazdı. Oldukça başarılı bir derleme yapmış, birçok önemli makaleyi bir araya getirmiş. Geçen yılın güzel bir özeti olarak sayılabilir bu derleme.

Swartz, Fracking, Manning, GMO: 13 most underreported news stories of 2013 — RT News

RT ilginç bir derleme yapmış ve geçtiğimiz yılın hakkında en az konuşulan ve yazılan haberlerini derlemiş. Listeyi incelerken fark ettim; hakkında az konuşulanlar dedikleri bu haberler Türkiye’de ya hiç konuşulmamış ya da bu haberlere şöyle bir dokunulup geçilmiş.

The 13 Best Movies You Didn’t See in 2013 | Underwire | Wired.com

Wired gerçekten isminin hakkını veren bir liste yapmış. Gerçekten de hiç birini izlemedim bu filmlerin.

‘The Hobbit’ Most Pirated Film of 2013 | TorrentFreak

TorrentFreak bu yıl torrentten en çok indirilen filmlerini listelemiş. The Hobbit’in zirvede olması çok şaşırtmadı.

Türkiye’de İnternet’in 2013 Durumu – Alternatif Bilişim Derneği

Alternatif Bilişim Derneği’nin 2013 sonlarına doğru yayınladığı durum raporu, Türkiye’de internetin ve biz netizenlerin başına neler geldiğini ve yakın zamanda nelerin gelebileceğini özetliyor. “Geçtiğimiz sene internet ne hâldeydi?” sorusunun cevabı burada.

2013 in Review – Electronic Frontier Foundation

EFF de blog serisi olarak geçtiğimiz yılın özetini çıkartmış. İnternetin tüm dünyada geçtiğimiz yıl yaşadıklarının özeti de burada.

Ve yılın son blog postunda sizi güldürecek bir 2013 derlemesi. Herkese mutlu yıllar!


Comments

One response to “2013 Listeler Listesi vol. 2”

  1. […] Şimdi ilk kısımla başlayalım. (İkinci kısım burada.) […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.