Google Glass ve Düşündürdükleri

[youtube http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=v1uyQZNg2vE]

Üstte eklediğim Google Glass videosunu az önce izledim. Augmented Reality (arttırılmış gerçeklik? Bilemedim.) mevzusunun özellikle akıllı telefonlar sayesinde hayatımıza iyice girdiği ortada. Peki böyle bir atlamaya ne derece hazırız diye düşünmeden edemiyorum.

İlk bakışta oldukça kullanışlı ve faydalı olabilecek bir alet gibi görünüyor, öyle de olacaktır muhtemelen. Ancak barındırabileceği güvenlik riskleri (akıllı telefonlarla takibin bir üst aşaması?) ya da kullanımının artmasıyla birlikte toplumda oluşabilecek değişimler elbette bir çok yeni tartışmayı ortaya çıkaracak. Güvenlik ve özel hayatın gizliliği konusu gelişen her teknolojiyle ortaya çıkan bir sorun ve buna karşı kendimizi savunmamız gerekecek. Belki Google Glass’ı hackleyip daha güvenli hâle getireceğiz, belki de Google’a bu konuda baskı kuracağız (ya da Google Glass engelleyici sistemlerle onu takanların bizi izlemesini engelleyebiliriz, neden olmasın?). Henüz herkese açık olmadığı için bu konuda net konuşmam mümkün değil ama olacaktır bunların hepsi.

Ancak asıl merak konum toplumun bununla uyum sağlama süreci. Malum, her ne kadar tarih boyunca tüm gelişimi sağlayan bizler olsak da, büyük kısmımız gelişimi ve değişimi pek sevmiyor. Onlar için bildikleri dünyanın huzuru her şeyden daha önemli. Elbette Google Glass herkese satılabilir hâle geldiğinde yaygarayı koparacaklardır. İşin teknik kısmıyla ilgili şu an çok fazla bir şey yapamıyoruz belki, sonuçta aleti kurcalama şansımız yok ama bu kısmıyla ilgili düşünmekte ve kafa yormakta fayda var. Bu konuda nasıl tepkiler gelebileceğini, nasıl tartışmaların ortaya çıkabileceğini şimdiden düşünmek lazım sanki. Belki benim için bu tartışmalar hep eğlenceli geldiğinden böyle düşünüyor olabilirim ama insanların gelişime karşı bu korkak tavrı ve güncelden nostaljiye kaçış isteği hep ilgimi çekmiştir.

Google Glass’tan neden kaçabilir acaba insanlar? Gerçekliği fazla arttırması? İnsan doğasını bozacak olması? (Bunu söyleyenler çok garip geliyor bana, sanki uzaylılar gelip bir şeyler yapıyormuş gibi.) Teknolojinin, hayatımızda ‘çok fazla’ yer kaplaması? Bilemiyorum.

Bu konuda daha çok kafa yoracağım muhtemelen. Eğer eşlik etmek isteyen olursa yorum yazsın ya da mail atsın.

Google Glass’la ilgili son olarak merak ettiğim nokta ise Bruce Sterling’in blogunda bahsettiği bir konu. “Okay Glass” kulağa hoş geliyor ama acaba Google, Scalzi’nin romanlarındaki BrainPal gibi özel bir adlandırma ya da kısayol koymamıza izin vermiş midir? Bunu yapmaları beni çok memnun ederdi.


Comments

5 responses to “Google Glass ve Düşündürdükleri”

  1. BrainPal referansını ilk satırdan itibaren aradım ve son paragrafta buldum. Beni şaşırtmadın :) Google Glass’ın fiziksel yapısı, tasarımı günlük kullanıma pek uygun mu bilemiyorum. Yani geniş kitleler tarafından kullanılması zaman alacaktır. Videoda ‘cool’ bir şeymiş gibi gösterseler de şimdilik sadece nerd oyuncağı gibi duruyor.

    1. Ahmet_A_Sabanci Avatar
      Ahmet_A_Sabanci

      BrainPal kaçınılmazdı burada, içim rahat etmezdi yazmazsam :)

      Günlük kullanım konusunda belki bir süre uyum sorunu yaşatabilir ama bir süre sonra normal gözlükten farksız hâle gelmesi yüksek ihtimal gibi görünüyor bana. Bu tanıtım hâline bakınca dediğin gibi bir nerd oyuncağından farksız ama Google’ın bunu android ile daha gelişmiş bir seviyeye çıkartıp günümüzde akıllı telefonların bulunduğu konuma getirme ihtimali de var gibi. Gelişime oldukça açık bir teknoloji sonuçta ama bu gelişimin gidebileceği noktalar çok önemli. Çok tehlikeli yerlere gidebilme ihtimalini az bir hayalgücüyle bile görebiliriz.

      Umudum o noktaya gitmeden herkesin -ya da en azından böyle bir şeyi verimli kullanabileceklerin- işine yarar bir alete dönüşebilmesi. Gerçi basit bir nerd oyuncağı olarak kalması da işime gelir, oyuncakları severim sonuçta :)

      1. Kabul edelim ki bu beta sürecinde aleti denemek için verseler, bayıla bayıla deneriz. :) Bu arada Disqus entegrasyonu iyi olmuş. Disqus’ı çok seviyorum, yorum yazmazı ve özellikle de takip etmeyi çok kolaylaştırıyor.

        1. Ahmet_A_Sabanci Avatar
          Ahmet_A_Sabanci

          Sağol. Başta WordPress’in Jetpack sisteminin yorum aracını deniyordum, bayağı övüldüğünü görmüştüm. Ancak tecrübelerim Disqus’tan şaşma dedi ve geri döndüm. Her ne kadar sitede yorum kısmını kullanan pek az olsa da, olacaksa en iyisi olmalı :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.